AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK, ÉRDEKESSÉGEK ÉS
KIRÁNDULÁSTIPPEK A BAKONYBÓL


Erdőlátogatási korlátozások  a Bakonyban a szarvasbőgés idejére
Erdőlátogatási korlátozások a Bakonyban a szarvasbőgés idejére

A szarvasbőgés idején, azaz minden év szeptember 1. és a október 30. közötti időszakban a Bakony területén illetékes vadásztársaságok erdőlátogatási korlátozásokat vezetnek be. A korlátozás időtartama alatt, a megadott területeken tartózkodni tilos! Ez alól a kijelölt turista- és kerékpárutak sem képeznek kivételt. Ebben a bejegyzésben összegyűjtjük a különböző vadásztársaságok közleményeit az erdőlátogatási tilalmakkal kapcsolatban.

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., mint vadászatra jogosult a csatolt térkép szerinti üzemi vadászterületén (Királyszállási és Zirci vadászterületek, Kab-hegyi Vadászterület) a gímszarvas párzási időszakára való tekintettel ismét bevezeti az erdőlátogatási korlátozást. 
A korlátozás célja, hogy a gímszarvas állomány számára fontos párzási időszakban az erdő- és vadgazdálkodók megfelelő nyugalmat tudjanak biztosítani az erdőkben.

A korlátozás időszaka: 2023. szeptember 1. – 2023. október 15. között., 9:00 óra előtt és 16:00 óra után.

Az erdőterületet nappali időszakban - reggel 9:00 óra és délután 16 óra között - gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral és lóval bárki látogathatja.

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. a Királykúti Vadásztársaság területére (Zirc, Olaszfalu, Akli, Pálihálás, Borzavár, Kardosrét által körbezárt terület ill. ezen települések környéke) korlátozza az erdőterületek látogatását a 2023. szeptember 1. és 2023 október 15. közötti időszakban este 16:00 órától  reggel 9:00 óráig.

A Hajag Vidéki Vadásztársaság erdőlátogatási korlátozást vezet be az illetékessége alá tartozó vadászterületeken (Herend, Márkó, Hárskút és Pénzesgyőr környéke) 2023. szeptember 1. és 2023. október 15. közötti időszakban, délután 16:00 órától reggel 09:00 óráig.

A nyár végén, az ősz beköszöntével a Bakonyerdő Zrt. által kezelt erdőterületeken, a Bakony és a Balaton-felvidék erdeiben is megkezdődik a gímszarvasok násza, a szarvasbőgés. A szarvasbőgést követően október hónapban pedig dámszarvasoké lesz a főszerep, barcogásuktól hangzik az erdő.

A fentiek miatt, a vadállomány nyugalmának biztosítása és a balesetek megelőzése érdekében kérjük az erdőlátogatókat, hogy:

  • a Balatonfüredi és Bakonybéli Erdészet által kezelt területeken 2023. szeptember 01. és szeptember 30. között naponta 09.00 – 16.00 órai időszakra
  • a Farkasgyepűi, Devecseri, Pápai, Bakonyszentlászlói Erdészet által kezelt területeken 2023. szeptember 01. és október 30. között naponta 09.00 – 16.00 órai időszakra

tervezzék az erdőterületek látogatását.

A Fízkút Vadásztársaság, mint vadászatra jogosult (kódszám: 19-300960-507) a csatolt térkép szerinti vadászterületén (Bakonynána, Felsőpere és Nagyesztergár között) a gímszarvas párzási időszakára való tekintettel bevezeti az erdőlátogatási korlátozást. A korlátozás a kijelölt turista utakra is érvényes, az érintett területen az Országos Kéktúra útvonala is keresztül halad!

A korlátozás időszaka: 2023. szeptember 5. -  szeptember 30. között., 0-24 órában.

 

2023. Augusztus 28. Hétfő
Megtekintették 3 507 alkalommal 3 507
Megosztás a Facebookon
 

További cikkek...