AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK, ÉRDEKESSÉGEK ÉS
KIRÁNDULÁSTIPPEK A BAKONYBÓL


Szépalmapusztán jártunk a Bakony-Balatoni Gomba Napon
Szépalmapusztán jártunk a Bakony-Balatoni Gomba Napon

Pünkösd vasárnap került megrendezésre a VI. Bakony-Balatoni Gomba Nap Szépalmapusztán, a Bakony-Balaton Gombász Természetvédő és Turisztikai Egyesület szervezésében, amelyen mi is részt vettünk.

2024. május 19-én a Magas-Bakony egyik legszebb helyén, a 709 méter magas Kőris-hegy közvetlen szomszédságában található Szépalmapusztán, a Szépalma Hotel & Ménesbirtok csárdaépületénél gyülekeztek a Bakony-Balaton régió gombászai. A program Dr. Pál-Fám Ferenc mikológus - a Magyar Agrár- És Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusának docense - remek hangulatú előadásával indult, melynek témája az ˝Ehető és mérgező gombapárok˝ volt. Az előadást követően Szántó Zoltán, a BGTE elnöke ismertette a rendezvény részét képező gombász verseny szabályait. A megmérettetés első része az előadás témájához kapcsolódó ˝gombaismereti kvíz˝ volt, amelyet terepi munka követett. A gombászok útnak indultak, hogy összegyűjtsék a környéken fellelhető gombafajok példányait. A feladat nem csupán a gyűjtés volt, a gombákat eredeti helyükön le is kellett fotózni, majd fajukat a lehető legpontosabban meghatározni. Miközben Szántó Zoltán a gombafotókat pontozta, Dr. Pál-Fám Ferenc a versenyzők által meghatározott gombafajokat ellenőrizte. A mikológus ezt követően minden egyes gyűjtött példányt bemutatott, elmondta legfontosabb jellemzőiket, ismertette kedvelt élőhelyüket. Mint kiderült, a verseny folytán közel 80 különböző gombafaj számos példánya került begyűjtésre. A rendezvény az oklevelek átadásával zárult, amelyet az a három versenyző vehetett át, akik összesítésben a legtöbb pontot gyűjtötték - ezúton is gratulálunk!

Köszönjük a szervezést a Bakony-Balaton Gombász Természetvédő és Turisztikai Egyesületnek, a jó hangulatú előadást és a sok új ismeretet pedig Dr. Pál-Fám Ferencnek!

2024. Május 20. Hétfő
Megtekintették 21 131 alkalommal 21 131
Megosztás a Facebookon
 

További cikkek...