AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK, ÉRDEKESSÉGEK ÉS
KIRÁNDULÁSTIPPEK A BAKONYBÓL


A fantasztikus panorámájáról híres Mórocz-tető - Tiltott hely vagy nem?
A fantasztikus panorámájáról híres Mórocz-tető - Tiltott hely vagy nem?

Aki rendszeresen járja a Bakony hegyeit-völgyeit, az valószínűleg hallott már a Mórocz-tetőről és az ott tapasztalható fantasztikus panorámáról. Valószínűleg olyanok is vannak - mint például jómagam - akik valamikor régen már jártak itt.

Egykor errefelé haladt a Piros Sáv jelzés, Alsópere felől a Mórocz-tetőt (530 m) érintve az Öreg-Futóné (574 m) nevű hegyen keresztül Tés felé. Az út melletti fák némelyikén még most is látszik az egykori turistajelzés. Alsópere felől elindulva a valamikori piros jelzésen most egy nagy táblába botlunk az út mellett: Honvédségi Terület, Belépni Tilos!

Bakonyi Csodák nevű Facebook csoportunkban többször bukkant már fel fotó a Mórocz-tetőről és az ottani csodálatos kilátásról. Ezen képek alatt rendszeresen heves vita alakult ki a csoporttagok között: volt aki szerint a hely nem része a Várpalota és Veszprém között húzódó honvédségi gyakorlótérnek, így a túrázás sem tiltott errefelé, mások szerint azonban ez egyértelműen tiltott terület. Annak érdekében, hogy a helyzetet tisztázzuk és megelőzzük az esetleges baleseteket, megkerestük a Magyar Honvédség Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokságát és hivatalost állásfoglalást kértünk a fenti kérdésben. Gervai János főtörzszászlós, a csapatgyakorlótér vezénylő zászlósa a következő választ küldte számunkra:

˝A Mórocz-tető a lőtér részeként, annak biztonsági zónájában helyezkedik el. Kétségtelen, hogy szép kilátás nyílik a Mórocz-tetőről, de annak látogatása nemcsak tilos, de életveszélyes is! A területen számos fel nem robbant tüzérségi lövedék található, nagyon sok még a szovjet hadsereg időszakából. Ezért nem vezet a hegyre hivatalosan kijelölt turista útvonal sem. Folyamatosan, több-kevesebb sikerrel igyekszünk a természetjáró, turisztikai honlapok szerkesztőinek felhívni a figyelmét arra, hogy ne népszerűsítsék a Mórocz-tetőt, mert azzal közvetlen életveszélynek teszik ki az odalátogatókat.

Köszönjük, hogy felelősségteljesen járt el és hozzánk fordult tájékoztatásért! Sajnos az életveszély folyamatosan fenn áll, ezért ideiglenes látogatásra sincs lehetőség.˝

Ezúton is köszönjük a Magyar Honvédség válaszát és kérek szépen mindenkit, hogy saját érdekében kerülje a tiltott honvédségi területek látogatását!

2023. Szeptember 15. Péntek
Megtekintették 62 927 alkalommal 62 927
Megosztás a Facebookon
 

További cikkek...