LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Cihelka-kút
Cihelka-kút

Közvetlenül Zirc város határában, a Bakonybél felé vezető út bal oldalán fakad ez a mindig bővizű, kristálytiszta forrás.

Itt tör fel a helyiek kedvenc forrásvíze. A Zirciek körében sokszor csak Kifolyós-kút névvel illetett forrás kútháza 1943-ban készült.

Az ezredforduló előtt ennek a forrásnak a környéke volt a város fiatalságának kedvenc kirándulóhelye. Itt, az úgynevezett Három-hegyen számos tűzrakóhely volt, padokkal és asztalokkal. Sajnos a terület azonban valamikor a kétezres évek elején magánkézbe került. Egy közeli sziklacsúcson volt egykor a zirci Reguly Antal kilátó is, amelyet veszélyessége miatt lebontottak. Egy időben terveztek ide egy új, korszerű kilátót, de ez sajnos sohasem készült el. Ez a hely adott otthont több mint egy évtizedig a Zirci Buli nevű fesztiválnak is, amely azonban terület magántulajdonba kerülése után költözni kényszerült. A helyszínváltás után a rendezvény már nem tudta megőrizni népszerűségét és egy idő után már nem rendezték meg többé.

A forrást azonban ma is érdemes felkeresni, ha az ember Zircen jár és friss, bakonyi forrásvizet inna!


Megtekintették 17 721 alkalommal 17 721
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.25270, 17.86324

Gyalog:

  • A Zircről Bakonybél felé vezető út mellett, az út bal oldalán, a település végét jelző tábla után kb. 300 méterre található a forrás.

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép