LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Alsóperei Arborétum (Nádasdy Arborétum)
Alsóperei Arborétum (Nádasdy Arborétum)

A parkot Nádasdy Ferenc gróf (1842-1907) hozta létre a XIX. században, aki az 1881-ben alakult Országos Magyar Vadászati Védegylet létrehozásában is jelentős szerepet játszott és amelynek elnöki tisztét egészen haláláig el is látta.

A perei birtok - a középkori Pere település és vidéke - a 18. század elején került a Nádasdy család birtokába. A mai arborétum közepén álló dombon az 1780-as években épült fel a család emeletes kastélya, amely a 19. század végéig állt itt. Nádasdy Ferenc 1873-ban kezdte el a Nádasdladányi kastély építését, feltehetően ez idő tájt alapította az alsóperei arborétumot is, amelyet a korra jellemzően angolkert jellegű parkként alakítottak ki. Az őshonos fákon kívül egzótákat, fenyőféléket és díszcserjéket is telepítettek, majd sétautakat építettek és egy kis tavat duzzasztottak. A park szomszédságában vadászházat is építettek, amely egészen 1944-ig a családi és baráti vadászatok kedvelt kiindulópontja maradt. A második világháború viszontagságos éveit követően a családot 1952-ben kitelepítették. A vadászház nem vesztette el funkcióját, innentől az állami erdészet használta. Az arborétumot azonban elhanyagolták, a rendszerváltásig sok értéke tönkrement. A cserjeszint szinte teljesen elpusztult, a fafajok változatossága jelentős mértékben csökkent.

A vadászházat 2002-ben a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. (VERGA) a 21. századi igényeknek megfelelően újjápítette, 2013-ban pedig elkezdte az arborétum felújítását és a növényvilág bővítését is korabeli leírások alapján.

Az arborétum ingyenesen látogatható!


Megtekintették 50 537 alkalommal 50 537
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.22640, 17.98370

Autóval vagy kerékpárral:

 • Olaszfalu felől Felsőpere irányába kell elindulni, majd a Bakonynána-Alspere elágazásnál jobbra kanyarodni. A műút egészen Alsóperéig vezet, parkolási lehetőség az arborétum bejáratánál van.
 • Bakonynána felől Felsőpere irányába kell elindulni, majd a Felsőpere-Alsópere elágazásnál balra kanyarodni. A műút egészen Alsóperéig vezet, parkolási lehetőség az arborétum bejáratánál van.

Gyalog:

 • Eplény felől a Piros Sáv jelzésen északkeleti irányban elindulva.
  Táv: kb. 8 km Szintemelkedés: kb. 220 m Szinterszkedsés: kb. 230 m
 • Olaszfalu felől a Kék T jelzésen elindulva keleti irányba (Felsőpere felé), majd a Piros Sáv jelzésen délkeleti irányban továbbhaladva.
  Táv: kb. 7,5 km Szintemelkedés: kb. 65 m Szinterszkedsés: kb. 95 m
 • Bakonynána felől a Piros Sáv jelzésen déli irányba elindulva.
  Táv: kb. 8,75 km Szintemelkedés: kb. 200 m Szinterszkedsés: kb. 160 m

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép