LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Szentgáli Tiszafás
Szentgáli Tiszafás

A Szentgáli Tiszafás hazánk egyetlen nagy kiterjedésű, őshonos tiszafása.

A tiszafa egy rendkívül lassú növekedésű, hosszú életű, örökzöld fafaj - életkora meghaladhatja akár az ezer esztendőt is. Ez a világ egyik legértékesebb fafajtája.
Magyarországon összesen két természetes előfordulása van, az egyik itt a Bakonyban - Szentgál, Bánd, Márkó és Herend községek határában -, a másik a pedig a Bükkben, az Ómassa és Lillafüred környéki sziklás részeken, de utóbbi helyen csupán néhány példány él. A Szentgáli Tiszafás 1951 óta védett terület, de sajnos az egyedszám az elmúlt 50 évben jelentősen megfogyatkozott. A 1970-es években Dr. Majer Antal - akiről a Mikós Pál-hegy tetején kilátót neveztek el - vezetésével végeztek itt nagyszabású botanikai vizsgálatokat, ekkor 120 ezer egyedet számoltak össze. 2002-re ez a szám 13 ezerre csökkent.


Megtekintették 40 096 alkalommal 40 096
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.1087, 17.7829

Gyalog:

  • Bánd felől a Piros Kereszt jelzésen kell elindulni déli irányba, majd a Miklós Pál-hegy lábánál a Piros Háromszög jelzés felé letérni.
  • Szentgál felől a Piros Sáv jelzésen kell elindulni délkeleti irányban.
  • Márkó felől a Piros Kereszt jelzésen kell elindulni déli irányban, majd a Miklós Pál-hegy lábánál a Piros Háromszög jelzés felé letérni.

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép