AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK, ÉRDEKESSÉGEK ÉS
KIRÁNDULÁSTIPPEK A BAKONYBÓL


A tavasz első jeleit kerestem a bakonyi bükkösökben
A tavasz első jeleit kerestem a bakonyi bükkösökben

Február második hétvégéjén elindultam, hogy felkutassam a tavasz első jeleit a Zirc környéki bükkösökben, kb. 500 méteres tengerszint feletti magasságban.

Ha Zirc környéki bükkös, akkor sokaknak elsőre a Pintér-hegy és az ott található parkerdő ugrik be, de én ezúttal inkább a Szarvaskút környéki erdőket vettem célba. A Szarvaskúti autóspihenőtől indultam - itt halad el a Zöld Kör jelzés, amely a forráshoz és a mellette található pihenőhelyhez vezet. Az út túloldalán a Királykúti erdő található, ezen keresztül vezet a Piros Háromszög jelzésű gyalogút Zircről egyenesen a csodálatos panorámájáról híres Papod hegyre.

Az elmúlt napok rendkívül enyhe időjárásából és a Bakonyi Csodák elnevezésű Facebook csoportunkba a Bakony különböző pontjairól feltöltött képek alapján úgy gondoltam, hogy megtalálom amit keresek, a tavasz első jeleit. Leginkább arra vágytam, hogy előbújó, vagy talán már nyíló hóvirágot is találok ezen a környéken.

A hóvirág (Galanthus) az amarilliszfélék közé tartozik, különböző fajaival elsősorban Közép- és Dél-Európa országaiban találkozhatunk. Magyarországon hat faja van jelen: a pompás, a redőslevelű, a Voronov, a karcsú, a levantei, valamint az őshonos kikeleti hóvirág. A hóvirág hagymájából két hosszúkás levél hajt ki, fajtól függően az ősz, vagy a tél végén. Virágának jellegzetessége a három nagy hófehér lepellevél - avagy szirom - és az ugyancsak három, zöld foltokkal díszített belső lepellevél. Leginkább az üde vagy félszáraz lombos erdőkben terem. A kikeleti hóvirág 2005 augusztus óta védett az Európai Unió területén, így Magyarországon is - ezért kérlek vigyázz rá, ne tépd le! Természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Ahogy képeken is látszik, bizony megtaláltam! Kétség kívül közeledik a tavasz, nem csak éppen bújó, de már kinyílt hóvirágot is találtam és más növények friss hajtásait is megfigyelhettem. Bár az összefüggő, nagy területű hóvirág mezőkre még várni kell, de már lehet tervezgetni a hóvirág nézegető tavaszi túrákat...

Ha te is szeretnél hóvirággal találkozni, akkor itt van számodra néhány tipp: Hatalmas mezőkben található a Kertes-kői szurdok közvetlen szomszédságában, a Gerence patak partján, a Bakony egyik legszebb vízesésénél, a Farkasgyepű és Magyarpolány között található Csurgó-kútnál és a Vadalmás-forrás szomszédságában a Gaja-patak partján, de megtalálható a Zirci Ciszterci Arborétumban és az alsóperei Nádasdy Arborétumban is.
Ha felkeresed ezeket a helyeket, kérlek fokozottan ügyelj a virágokra és a még éppen csak bújó hajtásokra is! Ne lépj a növények közé, inkább csak a gyalogútról, ösvényről fotózz, gyönyörködj!

Utam során sajnos nem csak hóvirágot, de rengeteg szemetet is találtam! Ahhoz képest, hogy ez a környék nem annyira felkapott - viszonylag kevés ember járja ezeket az erdőket - az itt található hulladék mennyisége elkeserítő. A szemét nem egy nagy kupacban, hanem szétszórva hever az avarban, volt itt sörös doboz, műanyagflakon, műanyagfólia, cigarettás doboz, kesztyű, sőt még autógumi is. Arra szeretnék kérni minden jó érzésű túrázót, kirándulót, erődjárót, hogy tavaszi kirándulásai során vigyen magával egy szemeteszsákot és ne hagyja az erdőben azt a hulladékot, amit útja közben talál! Ezt a hulladékot késő tavasszal, nyáron már sokkal nehezebb megtalálni, mert benövi az aljnövényzet. Tavasszal többfelé szerveznek hulladékgyűjtő túrákat a különböző egyesületek, erdészetek, önkormányzatok. Ezekhez is érdemes csatlakozni, mert így nem csak egy jó kiránduláson vehetsz részt, de közben tehetsz is valamit a természetért és a jövőért!

 

2024. Február 11. Vasárnap
Megtekintették 3 389 alkalommal 3 389
Megosztás a Facebookon
 

További cikkek...