LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Forrasztókői Egzótakert
Forrasztókői Egzótakert

A 366 méter magas Forrasztó-kő oldalában kialakított kertet a 20. század közepén hozták létre azzal a céllal, hogy a meghonosítani kívánt egzóta fajok fejlődését erdei környezetben figyelhessék meg. Az Ugod és Bakonybél között található, de a lakott területektől távol eső kert a fenyőfélék és örökzöldek kedvelőinek kifejezetten ajánlott úti cél!

A kert a hegyoldalban, a tengerszint feletti 290 és 370 méter között helyezkedik el. Az 1954-ben kezdődött telepítéskor tudatosan választották ezt a mérsékelten hűvös és nedves területet, ahol a Magas-Bakonyra jellemző erdőtársulások nagy része egy viszonylag kis területen mind képviselteti magát. Megtalálható itt a bükkös, a gyertyános- és cseres-tölgyes, de a molyhos tölgy- és kőris elegyes cseres erdőtársulás is. Az egzótakert kialakítása Dr. Majer Antal - akinek a nevével már találkozhattunk a Szentgáli Tiszafás kapcsán és akiről a Miklós Pál-hegy csúcsán kilátót is elneveztek - vezetésével és az Ugodi Erdészet szakembereinek közreműködésével történt. A Szentgálról származó tiszafákon kívül számos egzóta faj is telepítésre került, úgymint: atlaszcédrus, simafenyő, óriás mamutfenyő, zöld duglászfenyő, oregoni hamisciprus, nyugati tuja, óriás tuja, kolorádói jegenyefenyő, koreai jegenyefenyő, kaukázusi jegenyefenyő és közönséges jegenyefenyő. A kertben pihenő- és tűzrakóhely is kiépítésre került, az ezek fölé magasodó sziklaszirten pedig egy remek panorámát nyújtó kilátóhely is található.


Megtekintették 27 328 alkalommal 27 328
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.29496, 17.66593

Gyalog:

  • Az odvaskői autóspihenő (Koordináták: 47.28343,17.71066) felől a Kék Kereszt jelzésen kell elindulni nyugati irányban, Hubertlakot és a Huszárokelőpuszta felől jövő utat elhagyva fel kell kapaszkodni a völgyből, majd a jelzésről jobbra kell letérni egy rövid kis ösvényen, ami az egzótakert bejáratához vezet.
    Táv: kb. 5 km Szintemelkedés: kb. 200 m Szintcsökkenés: kb. 90 m
  • Ugod felől a Kék Kereszt jelzésen kell elindulni délkeleti irányban, majd mielőtt elindulnánk lefelé a Som-berek-séd völgyébe, balra kell letérni egy rövid kis ösvényen, ami az egzótakert bejáratához vezet.
    Táv: kb. 5,5 km Szintemelkedés: kb. 185 m Szintcsökkenés: kb. 20 m

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép