LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Gizella Királyné Kilátó, Veszprém
Gizella Királyné Kilátó, Veszprém

Veszprémben, a Séd patak völgye felett, a Gulya-dombi Parkerdő közepén áll az I. (Szent) István feleségéről, Gizella Királynőről elnevezett különleges formájú kilátó.

A 22 méter magas építmény horganyzott acélból készült 2015-ben. A különleges szerkezet alakja úgynevezett ˝egyköpenyű forgáshiperboloid˝. Bár a kilátót csak egyenes acélrudak alkotják, távolabbról nézve a szemünk és az agyunk kiegészíti a látványt és térgörbét láttat velünk.

A kilátó közelében kiépített pihenőhely is található, asztalokkal, padokkal és tűzrakóhellyel.

A névadó: Gizella Királyné

Gizella bajor hercegnőként született 980 körül. Szülei II. (Civakodó) Henrik bajor herceg és Burgundi Gizella bajor hercegné, bátyja pedig II. (Szent) Henrik német-római császár. Ő lett az első magyar király, I. (Szent) István felesége, az esküvőt a kölni dómban tartották 996-ban. A királyné fontos szerepet játszott a kereszténység magyarországi elterjesztésében, templomokat és kolostorokat alapított. Kedvenc tartozkodási helye Veszprém volt, amely innentől kezdve a ˝királynék városa˝, a veszprémi püspök pedig a magyar királynék koronázó főpapja. Állítólag az ő vezetésével és saját keze munkájával készült a Veszprémvölgyi apácakolostorban az a miseruha, amely később a magyar királyok koronázási palástja lett. István halála után méltatlanul bántak vele és 1044-ben visszatért Bajorországba, majd kolsotorba vonult. A passaui Niedernburg apácakolostor apátnőjeként halt meg 1059-ben. 1911-ben X. Piusz Pápa boldoggá avatta.


Megtekintették 18 657 alkalommal 18 657
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Autóval:

  • Az állatkertnél is lehet parkolni. Az állatkerttől vagy a Piros Sáv jelzést követve nyugati irányban kicsit kalandosabb erdei ösvényen, vagy a völgyből az un. Rovaniemi lépcsőn keresztül juthatunk fel a dombtetőre. A Piros Sáv jelzésből leágazó Piros Háromszög vezet egynesen a kilátóhoz.
  • A Veszprémvölgy utcai parkolóban is lehet parkolni. Innen a parkolóval majdnem szemben található úgynevezett Rovaniemi lépcsőn keresztül juthatunk fel a dombtetőre. A Piros Sáv jelzésből leágazó Piros Háromszög vezet egynesen a kilátóhoz.

Gyalog:

  • Az állatkerttől vagy a Piros Sáv jelzést követve nyugati irányban kicsit kalandosabb erdei ösvényen, vagy a völgyből az un. Rovaniemi lépcsőn keresztül juthatunk fel a dombtetőre. A Piros Sáv jelzésből leágazó Piros Háromszög vezet egynesen a kilátóhoz.

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép