LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Eperjes tanösvény
Eperjes tanösvény

Az Eperjes tanösvény az Olaszfalu mellett található Eperjes-hegy - vagy más néven Eperkés-hegy - különleges geológiai és természeti értékeit mutatja be.

Magyarországon ezen a helyen kívül egyedül a tatai Kálvária-dombon fordul elő, hogy a mezozoikum, azaz a földtörténeti középkor mindhárom korszakának (triász, jura, kréta) kőzetei együtt láthatóak. A hegyen eredetileg fakitermelést, állatok legeltetését és kőbányászatot folytattak a helyi emberek, míg végül a területet védetté nyilvánították és 2002-ben átadták a négy és fél kilométer hosszú tanösvényt. Az út mentén több tűzrakó- és pihenőhelyet is találhatunk, kiváló hely egy családi kirándulásra, bográcsozásra, vagy szalonnasütésre.
A triász korszakban - több mint 200 millió évvel ezelőtt - a Bakony területén trópusi éghajlat uralkodott és a Tethys-óceán vize hullámzott, amely üledékeiből a kor kőzetei kialakultak. Az időszak végén a kőzetlemezek összetöredeztek és egymáshoz képest elmozdultak, egyes részeik szárazföldi lepusztulást is elszenvedtek. Az triász korszak Dachsteini mészkövére a jura időszak elején világosabb Kardosréti mészkő, majd az óceán vízszintjének emelkedését követően a jellegzetesen vörös Szentivánhegyi mészkő települt. A kréta korszakban a vízszint ismét csökkenni kezdett, a terület egy időre szárazra is került, így a kőzetek alakulásában a karsztosodás, a szárazföldi lepusztulás is szerepet játszott. A kréta kor sekélytengeri körülményei között képződött a világos színű, mészben nagyon gazdag Zirci Mészkő, majd ezt követően az üledékképződés egy hosszabb ideig abbamaradt. Az eocén korszak végén a Bakony kiemelkedett a tengerből és vidékét innentől az erózió, a víz, a jég és a szél alakította tovább.


Megtekintették 62 879 alkalommal 62 879
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.235598,17.90263

Autóval:

  • A 82-es számú főútvonalról Veszprém felől érkezve az olaszfalui beköltőút előtt, a murvás útra kell bekanyarodni és itt lehet parkolni is. A tanösvény a parkolótól indul, az útvonalat a Zöld T jelzés mutatja.

Gyalog:

  • Olaszfalu, Major utca vége felől lehet megközelíteni, a tanösvényt a Zöld T jelzés mutatja.

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép