LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Kolostorok és kertek (Séd-patak völgye)
Kolostorok és kertek (Séd-patak völgye)

Veszprém egyik legcsodálatosabb helye a vár alatt kanyargó Séd-patak völgye, ahol a sétaút mentén árpád-kori romok, játszóterek, szökőkutak, parkok és hangulatos vendéglátóhelyek sorakoznak.

A vár alatti völgyben -amely már a középkorban is a város egyik jelentős kulturális helyszíne volt- 2009 és 2011 között alakították ki a csodálatos sétautat.
Itt találhatóak az 1240-ben alapított Szent Katalin domonkos apácakolostor romjai, amelyet a köznyelv egyszerűen csak Margit-romoknak nevez. Itt nevelkedett ugyanis IV. Béla királyunk Margit nevű lánya mielőtt a Nyulak szigetére, vagyis a mai Margit-szigetre költözött volna. Másik jelentős középkori rom a völgyben a görögkeleti Szűz Mária apácakolostor, amelyet feltehetően 11. század elején alapítottak. Valószínűleg itt készült az a miseruha 1031-ben, amely aztán a magyar királyok koronázási palástja lett.
A sétaút áthalad a Szent István völgyhíd alatt, érinti a Veszprémi állatkert bejáratát, számos gyönyörű parkot, szökőkutat és játszóteret is. A völgyben a görögkeleti apácakolostor romjai mellett még egy csoda szép dísztó is található. Igazi családi kirándulóhely.


Megtekintették 64 019 alkalommal 64 019
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.0972, 17.8911

A sétaút a Pajta utcától a Veszprémvölgyi utcáig tart. Parkolási lehetőség

  • a Veszprémvölgyi utcában a sétaút kezdeténél,
  • szintén a Veszprémvölgyi utcában a régi vidámpark parkolóban,
  • az állatkert bejáratánál a völgyhíd alatt,
  • az Úrkút utca és a Pajta utca találkázásál lévő parkolóban.

Térkép


Nagyobb térkép