LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Fájdalmas Szűz Anya templom és Árpád-kori királyi udvarház romjai
Fájdalmas Szűz Anya templom és Árpád-kori királyi udvarház romjai

Történt egykor, az Úr 1060. esztendejében, hogy Árpád vezér örököse, I. András magyar király épp az öccse, Béla elől menekült a német császárság felé, amikor megsérült a Mosonynál. A sebesült uralkodót a Bakony rengetegébe, zirci udvarházába hozták, ahol visszaadta lelkét a teremtőjének. Innen vitték az általa alapított Tihanyi Apátságba, ahol azóta is nyugszik.


Mindez itt történt Zircen, a mai kistemplom - avagy Fájdalmas Szűz Anya templom - környékén, ahol a királyi udvarház, és az Árpád-kori település állott. A Képes krónika sorain kívül mára csupán néhány kő és az egykori udvarház kápolnájának alapjai hirdetik itt ezt a közel 1000 éves történetet. A Zirci Apátság látogatóközpontjában látható az egykori királyi udvarház digitális rekonstrukciója.
A barokk stílusú kistemplom 1740 és 1780 között épült több szakaszban. Egykor ez volt a település plébániatemploma. A templom belső berendezése, az oltár, a fölötte lévő Piéta-szobor - amely a halott Krisztust ölében tartó Máriát ábrázolja-, a szószék, a padok mind a 18. századból származnak.
A templomtól keletre álló fülkében Nepomuki Szent János szobra áll. Egykor ez a szobor a Bagolyvár homlokzatán lévő, jelenleg üres szoborfülkében volt elhelyezve.


Megtekintették 40 817 alkalommal 40 817
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Cím: Zirc, Kossuth Lajos u.
Koordináták: 47.255683,17.8748396

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép