LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Bodajki Szentkút és Segítő Szűz Mária Kegyhely
Bodajki Szentkút és Segítő Szűz Mária Kegyhely

A Bodajki Szentkút és Mária Kegyhely - a tőle nem messze található kálváriával kiegészülve - ma Magyarország egyik legnépszerűbb zarándokhelye. Története egészen a 11. századig, egyes források szerint pedig a honfoglalás előtti időkig nyúlik vissza.

A település első írásos említése 1193-ban, egy III. Béla által kiadott okelvélben történik. A legenda szerint I. (Szent) István király és fia, Imre herceg csónakkal jártak Székesfehérvárról Bodajkra, a gyógyító erejű Szentkúthoz és a mellette található, Szűz Mária tiszteletére szentelt kápolnához imádkozni.
A középkorból többnyire csak legendák maradtak fent, a kegyhely újkori története pedig a törökök kiűzése után kezdődik. 1697-re felépült az új kápolna, amely azonban a zarándokhely népszerűsége miatt hamar szűknek bizonyult. A jelenleg is álló templomot 1742-ben szentelték a Mindenkor Segítő Szűz Mária tiszteletére. A mellette található plébánia épület 1755-ben épült kapucinus rendházként. A zarándokudvart 1939 és 1942 között átépítették, az elmúlt évtizedekben pedig ismét jelentős fejlesztéseken esett át.

További információ: www.bodajkikegyhely.hu


Megtekintették 11 622 alkalommal 11 622
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.32147, 18.23670

Cím: 8053 Bodajk, Szent István tér 1.

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép