AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK, ÉRDEKESSÉGEK ÉS
KIRÁNDULÁSTIPPEK A BAKONYBÓL


Bakony Térségi Aktív Turisztikai Startégia nyitó konferencián jártunk
Bakony Térségi Aktív Turisztikai Startégia nyitó konferencián jártunk

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ rendezett konferenciát 2022. szeptember 29-én Halimbán, a Bakony Térség turisztikai stratégiájának kidolgozásával kapcsolatban. A rendezvényen a Csodálatos Bakony is képviseltette magát.

Az eseményre partnereink társaságában érkeztünk, konkréten Szirbek Tiborné Nagyesztergár Község polgármesterével és Nagyné Balogh Annával - aki Tislér Diát (Tislér Diána ÖKOtúrái a Bakonyban) képviselte az eseményen. A konferenciának a halimbai Csorba-kastélyban kialakított Integrált Közösségi Szín Tér adott helyet. A számos neves vendég között olyan személyek is jelen voltak, mint Dr. Navracsics Tibor, Területfejlesztésért és az Uniós Források Felhasználásáért Felelős Miniszter, Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár, Holczer Ágnes, a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetségének elnöke, Szedlák Tibor, a VERGA Zrt. termelési vezérigazgató helyettese, Jagicza Attila, a Bakonyerdő Zrt. vagyongazdálkodási főmérnöke és Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóhelyettese.

pódiumbeszélgetésA köszöntők után az előadók a magyarországi aktív turizmus fejlesztésében eddig elért eredményekről, a Bakony, mint egységes turisztikai márka lehetőségeiről, illetve a Bakony, mint turisztikai desztináció aktuális helyzetképéről is beszéltek. A partnerség és turisztikai hálózatfejlesztés témájában pódiumbeszélgetésre is sor került, amely közben a kivetítőn - nagy örömünkre - a Csodálatos Bakony egyik saját fotója szerepelt. A rendezvény zárásaként megtekintettük a halimbai Dr. Szalai Miklós Gyógynövényeskert Bemutató- és Oktatóközpontot.

A esemény szereplői megpróbálták megfogalmazni azokat a területeket, amelyeken lehet- és amelyeken érdemes fejleszteni a bakonyi aktív turizmus és a Bakony, mint turisztikai márka előrelépése ügyében. Szóba került a marketing, a kerékpáros- és lovasturizmus, de felmerült az a kérdés is, hogyan lehet fenntartható módon fejleszteni az ökoturizmus területét.

Lényegében nagyon sok olyan gondolat hangzott el, amelyet mi itt a Csodálatos Bakonynál már kezdettől fogva megfogalmaztunk, vagy amelyet az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthetünk. Egyrészt az, hogy a Bakony erősen alul pozicionált a hazai turisztikai piacon, ahhoz képest, amilyen pozíciót természeti- és épített kincsei alapján elfoglalhatna. Nagy szükség lenne a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére, új kerékpárutak építésére - a Győr-Veszprém (Győr-Balaton) kerékpárút elkészülését is nagyon várjuk már. Fontos lenne, hogy megismertessük a közönséggel a Bakony kevésbé ismert látnivalót, kirándulóhelyeit. Ezzel tehermentesíteni lehetne a legfelkapottabb turisztikai célpontokat és meg lehetne előzni az olyan helyzeteket - amellyel magunk is számos alkalommal találkoztunk már -,hogy egy-egy természeti látnivalónál, turisztikai attrakciónál akkora tömeg gyűlik össze, amely megöli a hely varázsát - ezáltal sokaknak csalódást okoz- és ráadásul a környeztet is súlyosan terheli. Az egyik legfontosabb kérdés szerintünk az, hogyan növelhetjük úgy a Bakony vidékének népszerűségét, hogy az ne okozzon többlet terhelést a természet számára? Hogyan tudjuk elősegíteni azt, hogy egyre több olyan turista érkezzen az erdeinkbe, aki tisztában van az erdei etikettel, aki a szemetét hazaviszi, akinek jelenlétét maximum az itt hagyott lábnyomai jelzik majd?

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az elkövetkezendő időszakban a helyi érdekeltek bevonásával igyekszik majd megfogalmazni a Bakony Térségi Aktív Turisztikai Stratégiát. Kíváncsian várjuk az eredményt! Mi addig is folytatjuk a megkezdett munkát és igyekszünk minél több kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb bakonyi látnivalót bemutatni számotokra! Addig is nézzetek néhány képet galériánkban a csodálatos Halimbáról, amelyről bővebben is fogunk még szót ejteni!

Aktív Magyarország: Betyárok nyomába eredtünk a vadregényes Bakonyban!

Galéria

2022. Szeptember 30. Péntek
Megtekintették 63 831 alkalommal 63 831
Megosztás a Facebookon
 

További cikkek...