AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK, ÉRDEKESSÉGEK ÉS
KIRÁNDULÁSTIPPEK A BAKONYBÓL


 A zirci Reguly Múzeum „Regulyversum” című kiállítása az év kiállítása 2022-ben
A zirci Reguly Múzeum „Regulyversum” című kiállítása az év kiállítása 2022-ben

A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház „Regulyversum - mindent Regulyról” című kiállítása elnyerte a megtisztelő „Az Év Kiállítása 2022” kitüntetést! - Gratulálunk!

Aki Zircre gondol, annak valószínűleg elsőként az Apátság, másodikként pedig talán az Arborétum jut az eszébe. A legtöbben ezeket a helyeket keresik az idelátogató turisták közül, pedig van még néhány látnivaló a Bakony fővárosában, amely érdemes a nagyközönség figyelmére. Megemlíthetnénk itt az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumát, vagy éppen az Apátsággal szemközt, attól csupán néhány száz méterre található Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházat.

Az elmúlt években megújult Reguly Múzeum felkeresését mindenkinek jó szívvel ajánljuk, aki Zircre látogat! Már maga az épület is különleges, amelyben a múzeum helyet kapott. Az úgynevezett Duniczay-ház Zirc városának egyik legrégebbi ma is álló épülete. A barokk lakóház 1766-ban épült. A „Regulyversum - mindent Regulyról” című állandó kiállítás a város híres szülöttjének, Reguly Antalnak állít emléket élete és munkássága bemutatásával. Reguly Antal néprajzkutató, a finnugor népek kutatásának kiemelkedő alakja, aki a 19. században élt. A róla szóló kiállítás rendkívül érdekes, amely látványos-, interaktív elemeivel minden korosztályt magával ragad. Azt gondolom pontosan ilyennek kell lennie egy 21. századi kiállításnak! Arról nem is beszélve, hogy legközelebbi nyelvi rokonaink kutatása közben Reguly olyan népek között járt, amelyek természetközelsége abszolút közel hozzám. A kiállítás az ő életmódjukat is bemutatja, úgyhogy már csak ezért se hagyd ki!

A Múzeum épületében Népi Kézműves Alkotóház is helyet kapott, ahol időnként családi rendezvények, kézműves programok kicsiknek és nagyoknak, valamint egyéb kulturális rendezvények is megrendezésre kerülnek. Az elmúlt évben megnyílt a múzeum saját kávézója is, az épület mögött, a múzeumi udvaron keresztül pedig elérhető a Zirci Piac, ahol szombat délelőttönként helyi termelők és kézművesek árulják portékáikat.

A Reguly Múzeum rövid leírását, képekkel, címmel és térképpel együtt itt találod: Reguly Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház

Zirc és környékének látnivalóiért pedig kattints IDE!

Galéria

2022. November 11. Péntek
Megtekintették 51 705 alkalommal 51 705
Megosztás a Facebookon