LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Csikling-vár és Hamuház
Csikling-vár és Hamuház

A Keleti-Bakony varázslatos erdőinek rejtekén, Tés és Bakonycsernye között, egy árokkal körbevett kis dombon találhatóak Csikling-vár csekély romjai.

Építésének és pusztulásának időpontjáról nem rendelkezünk információkkal, a feltételezések szerint valamikor Árpád-korban, talán a 12-13. században emelhették. Neve a török ˝Siginlik˝ szóból eredeztethető, ami várhelyet jelent. Ebből arra is következtethetünk, hogy már a török időkben is csak vár romjai voltak itt megtalálhatóak. A várárok ma is jól kivehető a domb körül, valamint a dombtetőn a lakótorony falainak maradványai, illetve néhol a nagyjából egy méter vastag külső falak nyomai is látszódnak. Funkcióját tekintve talán erődített vadászkastély lehetett, a környék ugyanis a királyok egyik kedvenc vadászterülete volt egykor, erre utal a közeli Királyszállás neve is.

Nem messze innen, az Országos Kéktúra útvonala mentén található a Hamuház, amely egy időben kulcsosházként is funkcionált. Nevét arról kapta, hogy egykor itt gyűjtötték össze és tárolták a fák elégetésével készült hamut, amelyet aztán üveggyártáshoz és szappankészítéshez használtak fel.

Pihenőhely a Csikling-várnál és a Hamuháznál is található, asztalokkal és padokkal.


Megtekintették 31 687 alkalommal 31 687
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.2837, 18.0813

Gyalog vagy kerékpárral:

  • Tés felől az Országos Kéktúra útvonalán kell elindulni kelet felé, majd a Hamuháznál a Kék L jelzésre áttérni észa felé, amely egyensen a várromhoz visz.
    Táv: kb. 3,5 km Szintemelkedés: kb. 40 m Szintereszkedés kb. 90 m
  • Bakonycsernye felől a Kék Négyzet jelzésen kell elindulni déli irányban Kisgyón felé, majd itt az Országos Kéktúra útvonalára áttérni déli-délnyugati irányban. A Hamuháznál a Kék L jelzésre kell áttérni, amely egyenesen a várromhoz visz.
    Táv: kb. 7 km Szintemelkedés: kb. 260 m Szintereszkedés kb. 40 m

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép