LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók, kirándulóhelyek.
Sűrű-hegyi Ördög-lik (Éva barlang)
Sűrű-hegyi Ördög-lik (Éva barlang)

A Bakony egyik legvarázslatosabb szurdokvölgyének, az Ördög-ároknak a legismertebb része - az úgynevezett Ördög-gát - felett a sziklafalon kb. 35 méter magasan nyílik az Éva barlang, avagy a Sűrű-hegyi Ördög-lik.

A barlang felső része a bejárat közelében viszonylag könnyen járható, a ráccsal lezárt hasadék végén azonban egy meredek akna tart a mélybe. A hely különleges geológiai értéke, hogy a 200 millió éves éves triász dolomit és az 50 millió éves eocén mészkő közé féltucatnyi idegen kőzettípust tartalmazó, össszecementálódott kőzettörmelék ágyazódott be. Ez a réteg feltehetően hullámverés hatására, vagy egy hajdani vízfolyás hordalékaként kerülhetett ide. A barlangban és környékén rengeteg Nummulitesszel, a földtörténeti harmadidőszakban élt, óriás egysejtű élőlény mészvázával találkozhatunk.


Megtekintették 9 655 alkalommal 9 655
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.3225,17.907306

Gyalog:

  • Zirc felől a Mária Zarándokúton elindulva északi irányba, majd az Ördög-árok közepén, az Ördög Gáttól a Piros Omega jelzés visz a barlanghoz.
  • Csesznek felől a Piros Sáv jelzésen elindulva délkeleti irányban, majd az Ördög-árok közepén, az Ördög Gáttól a Piros Omega jelzés visz a barlanghoz.
  • Bakonyoszlop felől a Piros Kereszt jelzésen elindulva délnyugati irányban, majd a Piros Sáv jelzésre áttérve és déli irányban haladva tovább, majd az Ördög-árok közepén, az Ördög Gáttól a Piros Omega jelzés visz a barlanghoz.
  • Dudar felől a Piros Sáv jelzésen elindulva északnyugati irányban, majd az Ördög-árok közepén, az Ördög Gáttól a Piros Omega jelzés visz a barlanghoz.
  • Nagyesztergár felől a Zöld Sáv jelzésen elindulva északi irányban, majd az Ördög-árok közepén, az Ördög Gáttól a Piros Omega jelzés visz a barlanghoz.

Térkép