LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Cuha-völgyi vasút (Bakonyvasút)
Cuha-völgyi vasút (Bakonyvasút)

A MÁV 11-es számú, Győr-Veszprém vasútvonalának, Bakonyszentlászló és Veszprém közötti szakasza Magyarország egyetlen műemléki védettségű vasútvonala.

A szakaszt 1896-ban adták át a forgalomnak. A hegyi vasút építési munkálataiban kiemelkedőt alkotott egy fiatal mérnök, Gubányi Károly, akiről egy viaduktot neveztek el a vonalon. Porva-Csesznek és Vinye állomások között három alagúton és két viadukton halad keresztül vonat a Cuha-patak völgyében. Olyan érzés errefelé vonatozni, mintha egy életnagyságú terepasztalon utaznál. Vasútkedvelőknek  kihagyhatatlan élmény!
Bár a legkedveltebb szakasz Porva-Csesznek és Vinye megállóhelyek között található, aki kifejezetten vonatozni szeretne, annak érdemes a teljes Veszprém - Bakonyszentlászló, vagy akár a teljes Veszprém - Győr vonalat végigvonatozni. Aki egy picit túrázni, vagy kerékpározni is szeretne a szépséges Bakonyban, annak a következőket ajánljuk:

  • Családdal, gyerekekkel érdemes Veszprémből, Eplényből, vagy Zircről Vinye megállóig utazni, onnan gyalog átsétálni, vagy kerékpárral áttekerni Porva - Csesznek állomásra (végig a Piros Sáv jelzésen), majd vissza a kindulópontra vonattal. Vinye és Porva - Csesznek között több helyen köveken kell átkelni a patakon, ezért vízhatlan cipő hasznos lehet! A táv kb. 5 km, az út jól járható, jelentős szintkülönbség nincs.
  • Családdal, gyerekekkel érdemes Győrből, Pannonhalmáról vagy Bakonyszentlászlóról Porva-Csesznek megállóig utazni, onnan gyalog átsétálni, vagy kerékpárral áttekerni Vinye megállóhelyre (végig a Piros Sáv jelzésen), majd vissza a kindulópontra vonattal. Vinye és Porva - Csesznek között több helyen köveken kell átkelni a patakon, ezért vízhatlan cipő hasznos lehet! A táv kb. 5 km, az út jól járható, jelentős szintkülönbség nincs.
  • Picit tapasztaltabb, gyakorlotabb túrázók számára érdemes Veszprémből vagy Eplényből Vinye megállóhelyig utazni, onnan gyalogtúrázni, vagy kerékpártúrázni Zirc állomásig (végig a Piros Sáv jelzésen), majd vissza a kindulópontra vonattal. Zirc és Vinye között több helyen köveken kell átkelni a patakon, ezért vízhatlan cipő hasznos lehet! A táv kb. 13 km, az út néhol picit nehezebben járható, jelentős szintkülönbség nincs.
  • Picit tapasztaltabb, gyakorlotabb túrázók számára érdemes Győrből, Pannonhalmáról vagy Bakonyszentlászlóról Zirc állomásig utazni, onnan gyalogtúrázni, vagy kerékpártúrázni Vinye megállóhelyig (végig a Piros Sáv jelzésen), majd vissza a kindulópontra vonattal. Zirc és Vinye között több helyen köveken kell átkelni a patakon, ezért vízhatlan cipő hasznos lehet! A táv kb. 13 km, az út néhol picit nehezebben járható, jelentős szintkülönbség nincs.

A menetrend felől a MÁV menetrendi keresőjének a segítségével tájékozódhat!


Megtekintették 165 957 alkalommal 165 957
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Vasútállomások:

Térkép


Nagyobb térkép
Nagyobb térkép
Nagyobb térkép
Nagyobb térkép
Nagyobb térkép
Nagyobb térkép