LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Borostyán-kút (Bakonybéli Szent-kút)
Borostyán-kút (Bakonybéli Szent-kút)

Itt, a bakonybéli Borostyán-kút környékén remetéskedett ezer évvel ezelőtt Szent Gellért és Szent-Günther is.

A történet szerint 1015-ben indult Gellért a Szentföldre Velencéből, de hajótörést szenvedett a horvát partoknál. Szent András szigetén találkozott a pannonhalmi apáttal, aki I. István magyar király udvarába csábította. A király hamar bizalmába fogadta őt és rábízta fiának, Imre hercegnek a nevelését. Amikor a fiú 16 éves lett (1023-ban), Gellért hét évre remeteségbe vonult, méghozzá ide, a bakony rengetegébe, a mai Borostyán-kút környékére, ahol a  Gizella királynéval rokonságban álló Günther is remetéskedett.

Legenda

A legenda szerint Szent Gellért hét évig tartó bakonybéli remetéskedése közben egy napon éppen elszenderedett, amikor egy szarvastehén  borjával együtt melléje telepedett. Eztán egy szarvasbika - aki egy farkas elől menekült - nagy robajjal rájuk rontott. A szarvastehén megijedt és borját ott hagyta Gellért mellett, aki a püspök kenyerén élve, többé nem is tágított mellőle.


Megtekintették 55 417 alkalommal 55 417
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.24426, 17.73267

Autóval:

  • Bakonybél Petőfi utcán kell végighajtani (Zirc felől a Monostor előtt balra), a Borostyán-kútnál lehet parkolni.

Gyalog:

  • Bakonybél felől a Sárga Sáv és a Piros Négyzet jelzésen leindulva déli irányba, a Monostortól a Borostyán-kút kb. 1 Km.
  • Pénzesgyőr felől a Zöld Sáv jelzésen elindulva északnyugati irányban, majd a Piros Kereszt jelzés felé letérni nyugati irányba.

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép