LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Cseszneki vár
Cseszneki vár

A tatárjárás után (1241-1242) várépítési láz tört ki az országban. A Cseszneki vár is ekkor született, a Bána nembeli Cseszneki Jakab királyi kardhordozó emeltette, a védelemre kiválóan alkalmas szirteken. 

A vár első említése egy 1281-es oklevélben szerepel. A történelem során többször gazdát cserélt, a Cseszneki család után rövid ideig volt a Csák nemzettségé, majd a Garaiaké. Mátyás király 1481-ben Szapolyai Istvánnak adományozta, a XVI. században a Wathay család birtokába került. 1594-ben, Győr eleste után elfoglalták a törökök, de uralmuk csupán néhány évig tartott. Az erődítmény a Rákóczi-szabadságharc idején fegyver- és élelmiszerraktárként üzemelt. A háborús időket követően az Esterházy család a várat kényelmes, barokk stílusú kastéllyá alakította. Egy 1810-ben bekövetkezett szörnyű földrengés - amelynek epicentruma a Bakony és a Vértes között elhelyezkedő Móri-árok volt-, valamint egy későbbi tűzvész tette teljesen lakhatatlanná.

Legenda

A legenda szerint egykor a cseszneki várhegy gyomrában élt egy hatalmas óriáskígyó, amely a falu jószágait rendszeresen dézsmálta. Egyszer aztán a környék nagyurának, a Garai uraságnak a kondájából ragadott el egy disznót a szörnyeteg. A kondát őrző bátor legény azonban nem hagyta annyiban a dolgot,  megkereste az óriáskígyó barlangját és megölte a fenevadat. A történtek után a nemes Garai uraság a kígyó barlangja fölé várat emeltetett, amelyet azonban nem a hős kanász legényről, hanem kedvenc disznajáról, Csesznekről nevezett el.

A vár kutyával is látogatható!

Nyitvatartás:

  • Téli nyitvatartás (Novembertől Februárig): 9:00 - 16:00
  • Tavaszi és Őszi nyitvatartás (Március és Október): 9:00 - 17:00
  • Nyári nyitvatartás (Áprilistól Szeptemberig): 10:00 - 18:00

A vár minden hétfőn zárva van!


Megtekintették 47 400 alkalommal 47 400
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.35117, 17.88171

Autóval:

  • Győr felől a 82-es főútról Bakonyszentkirályi elágazónál balra, majd a falu végén jobbra Csesznek felé. A település végét jelző tábla után balra található a parkoló.
  • Veszprém felől a 82-es főútról a szerpentin előtt jobbra Csesznek felé, majd a település kezdete tábla előtt jobbra található a parkoló.

Gyalog:

  • Bakonyszentlászló felől a Piros Sáv jelzésen elindulva délkeleti irányban
  • Vinye felől a Zöld Sáv jelzésen elindulva keleti rányban.
  • Porva-Csesznek felől a Sárga Sáv jelzésen elindulva északkeleti irányban, majd a Zöld Sáv jelzésen keleti irányban tovább haladva.
  • Nagyesztergár felől a Zöld Sáv jelzésen elindulva északi irányban.
  • Dudar felől a Piros Sáv jelzésen elindulva északnyugati irányban.

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép