LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók, kirándulóhelyek.
Zirci Ciszterci Apátság
Zirci Ciszterci Apátság

Az apátságot III. Béla Árpád-házi magyar király alapította 1182-ben, amely azonban csak fia, Imre uralkodása alatt készült el. Zirc ma a magyarországi ciszterci szerzetesrend központja.

A világtól elvonulni vágyó szerzetesek számára kiváló hely volt a Bakony szíve, az egykori királyi udvarháznak is otthont adó Zirci medence. A középkori apátság épülete késő román és korai gót stílusban épült. Az épületegyüttes a mai apátság és az arborétum között helyezkedett el, alapjainak egy része megtekinthető arborétum felől megközelíthető romkertben. A XVI. században, a török hódoltság idején a szerzetesek elmenekültek, Zirc a környező bakonyi falvakkal együtt elnéptelenedett, az apátság épülete pusztulásnak indult. Az újjáépítés 1727-ben kezdődött, a barokk monostor és templom falaiba a középkori épületek köveit is beépítették, csupán egyetlen pillérköteget hagytak meg emléknek eredeti helyén, a mai Köztársaság úton. Az apátsági épületegyüttes több szakaszban, folyamtosan bővítve épült, ma is látható formáját a XX. század elején nyerte el.
A monostorban ma látogatóközpont is működik, ahol a vendég bepillantást nyerhet a ciszterci rend, az apátság és Zirc városának történetébe. Az apátság épületében található továbbá a Reguly Antal Műemlékkönyvtár és a Bakonyi Természettudományi Múzeum is. A Zirci Apátság 2015-ben indította útjára - többszáz éves hagyomány alapján - a zirci sörfőzdét, amely az épület alaksorában kapott helyet.

További információk: www.zirciapatsag.hu


Megtekintették 33 063 alkalommal 33 063
Megosztás a Facebookon

Videó

Galéria

Megközelítés

Cím: 8420 Zirc, Rákóczi tér 1.
Koordináták: 47.263539,17.873823

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép