LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Köves-kút
Köves-kút

A Közép-Dunántúli Piros túra útvonalán, az eplényi sípálya és az alsóperei Nádasdy Arborétum között nagyjából félúton található a Köves-kút nevű forrás.

A kristálytiszta víz az út mellett, egy lépcsőzetesen kialakított kőmeder közepén tör fel. A régészeti kutatások szerint ide, a forrás környékre tehető a középkori Olaszfalu területe. A jelenlegi településtől délkeletre található vidéket eredetileg szláv népesség lakta. A Zirci Ciszterci Apátság alapításakor azonban a Franciaországból érkező szerzetesekkel együtt különböző mesteremberek is érkeztek, akiket itt telepítettek le. Feltehetően innen származik a falu neve is, ugyanis a Francia - avagy Vallon - népet a szláv nyelvben Vlaszinak mondták, amely az idők során Ulaszivá, majd Olaszivá válhatott.
A 20. században errefelé kanyargott az alsóperei bauxitbányászatot szolgáló Alsópere-Eplény kisvasút is, amelynek nyomai itt-ott még kivehetőek az erdőben.


Megtekintették 21 549 alkalommal 21 549
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Gyalog vagy kerékpárral:

  • Eplény felől a Közép-Dunántúli Piros jelzésen kell elindulni északkeleti irányban, a forrás közvetleneül az út mellett található.
    Táv: kb. 4.75 km Szintemelkedés: kb. 110 m Szintereszkedés: kb. 120 m
  • Alsópere felől a Közép-Dunántúli Piros jelzésen kell elindulni délnyugati irányban, a forrás közvetlenül az út mell található.
    Táv: kb. 2.5 km Szintemelkedés: kb. 70 m Szintereszkedés: kb. 30 m

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép