PROGRAMLEHETÖSÉGEK A BAKONYBAN
Bakonyi rendezvények és programlehetőségek, túrák, koncertek, gasztronómiai- és gyermekprogramok.
Csúcs ez a hely! Séd-völgyi kilátók családi túranap
Csúcs ez a hely! Séd-völgyi kilátók családi túranap
2023. Október 21. Szombat

A HATESZ egyesület 10. alkalommal szervezi meg a VERGA Zrt. Séd-völgy kilátóit, tanösvényeit bemutató családi túranapját a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében, a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány Minipályázatának támogatásával.
Programunk célja a természetjárás-, egészséges testmozgás népszerűsítése, tájékozódási képesség fejlesztése, figyelem felhívása a természeti értékeink védelmére.
Nincs is nagyobb élmény mint az arany színekben pompázó erdők között újabb és újabb kilátóhelyről megcsodálni a kanyargó Séd-patak völgyét. A látóhatárt Veszprém a királynék városa, Európa Kulturális Fővárosa (EKF2023) uralja keletről. A bükkösök 600 méter feletti csúcsokra kapaszkodnak Északon, mély szurdokvölgyek futnak le a fennsíkra Délre. 8km-en könnyen bejárható családosan is az Európában egyedülálló Szentgáli-tiszafás természetvédelmi területe, a 25km-es táv Veszprémből Európa Kulturális fővárosából indul és a gyönyörű Séd-patak völgyét követi Bándig, a 30km-es szintén közepes nehézségű távon a völgy és a Magas-Bakony látványa nyújt plusz látnivalókat. A maratoni 45km-es táv igazi kihívás a csúcsok kedvelőinek 975m szintemelkedéssel.

A túrák teljesítménytúrák 8/25/30km távok 4km/óra menetidővel, 45km táv 5km/óra menetidővel kalkulálva. A későn rajtba érkezők, futók saját idejük terhére is elindulhatnak, de az állomások zárási idejét figyelembe kell venni, célba legkésőbb 19 órára vissza kell érkezni Bándra a célba. Túránk idén is az Észak-Dunántúli Kupa fordulója. A túra része a 4 évszak a Bakonyban túrasorozatunknak, ez a záró túrája. A négy évszak négy túrát teljesítők különleges díjazásban részesülnek. Ha nem voltál idén valamelyik évszak túránkon még egyéni kérelemmel pótolhatod!
Az útvonal turistautakon, Natura2000 területeken, helyenként szalagozott erdei utakon lesz kijelölve. A résztvevők kötelesek betartani az erdőben tartózkodás szabályait és a szervezők utasításait.
A túrázás során a vadon élő állatok zavarása, valamint a védett és fokozottan védett növények, állatok és ásványok, kőzetek gyűjtése, károsítása tilos, és kötelező az érintett védett terület állapotának és értékeinek megőrzése, valamint a vonatkozó szabályok, előírások betartása.

Túranap indítópontja: Veszprém Vasútállomás és Bánd Turisztikai Központ
Rajt Veszprém: 25km táv https://goo.gl/maps/nQReHkHNvT24YqCi6
Rajt Bánd: 8/30/45km távok Bánd Turisztikai központ

Túrák célpontja Bánd. Főutcájáról a Kakukk Panziónál kell lekanyarodni (hídnál, völgypont) és követni az aszfaltutat a várhegy mögé. Parkolás a rendezvény részvevőinek ezen a napon engedélyezett. https://goo.gl/maps/HAuZEuCacsXLsSGo9
Minden résztvevő színes térképet és itinert kap az útvonalról. Az emberes ellenőrző pontokon ivóvizet biztosítunk. Kutyás túrázókat is szívesen látunk, de a kutyusért a gazdi felel!

Díjazás oklevél és gravírozott fa érem. Minden résztvevő vendégünk egy finom ebédre a célban.
A túrán mindenki saját felelősségére indul, a rendezőségtől kártérítés semmilyen címen nem igényelhető! Indulás előtt olyan távot válaszál, melynek teljesítése megfelel fizikai állóképességedhez. Ha feladod a túrát, segítségre szorulsz, mindenképpen hívjad a rendezőket!

Kérjük hozd magaddal a kedvenc fülesbögréd, mert eldobható poharat nem adunk!
HA TESZ - Szép túranap lesz!

Túratávok:

  • 8km/220m szintemelkedés 3 óra menetidő
  • 25km/615m szintemelkedés, 7 óra menetidő
  • 30km/640m szintemelkedés, 8,5 óra menetidő
  • 45km/975m szintemelkedés, 11 óra menetidő

Túra részvételidíja 2023Ft. 10 éven aluliak és 70 év felettieknek ingyenes!
Diákok részvételi díja 1000Ft !!! Fizetés a helyszínen készpénzben.

A túranap résztvevői nevezési díj adományaikkal támogatják a HATESZ egyesület tevékenységét, turistautak karbantartása, környezetvédelmi akciók szervezése, Bunkermúzeum és Hajag turistaház üzemeltetése, sport és kulturális programok szervezése.
Várjuk az előnevezéseket mellyel megkönnyíted a rajtoltatást, de a helyszíni nevezés is lehetséges korlátozott számban. Ebédet az előnevezőknek tudunk biztosítani!!!

Előnevezés 09.01-től 10.19-ig honlapunkon lehet: https://forms.gle/ShtHuUfVLFiZBNX69

Szép őszi túranap reményében várunk a jubileumi Csúcstúrán. Légy Te is csúcson!
Partnereink: Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány VERGA Zrt., Bánd Község Önkormányzata
 

Megosztás a Facebookon

A csodalatosbakony.hu oldal hirdetési lehetőséget kínál a Bakony területén szervezett rendezvények, programok számára!
További információk: Itt!