LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Veszprémi Vár
Veszprémi Vár

Veszprém vára a Séd patak kanyargó völgye fölé magasodó sziklagerincre épült. A régészeti kutatások alapján a várhegyen már az időszámításuk előtt 1000 évvel is egy földvár állt.

A honfoglalás után Veszprém és környéke fejedelmi szálláshely lett, a város valószínűleg Géza fejedelem Beszprim nevű fiáról kapta a nevét. Szent István király Veszprém környékén aratott győzelmet Koppány vezér felett, ő tette a várost várispánsági székhellyé és ő alapította a veszprémi püspökséget is. Felesége, Gizella királynő révén - akinek ez a kedvenc tartózkodási helye volt - kapta a település a "királynék városa" elnevezést. A belső várat a XVIII. században bontották le, miután az erődítmény elvesztette végvári státuszát.

Ma a veszprémi várnegyed számos látnivalóval - templomok, műemlék épületek, múzeumok - várja a látogatókat. A vár északi végén, a Gizella királynő és Szent István király szobra mellől pedig csodálatos a kilátás az alattunk elhelyezkedő városrészre, a Séd patak gyönyörű völgyére, a Szent István völgyhídra és a szemben húzodó Magas-Bakony hegyvonulataira.

A várnegyed ingyenesen látogatható, az itt található további látnivalók azonban díjkötelesek lehetnek!


Megtekintették 44 852 alkalommal 44 852
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Cím: Veszprém, Vár u.
Koordináták: 47.0948352,17.9046708

Térkép